.
Rozmaryn, to pachnące, wiecznie zielone zioło z niebieskimi, białymi, różowymi lub fioletowymi kwiatami. Pochodzi z ciepłego i słonecznego regionu Morza Śródziemnego, chociaż może być uprawiane praktycznie w dowolnym miejscu. Jego zielone igiełkowate listowie ma wiele zastosowań w kuchni i medycynie naturalnej, która wykorzystuje świeże lub suszone zioła do wytwarzania herbat, nalewek lub kapsułek z wysuszonego, sproszkowanego ekstraktu. Dodatkowo zarówno kwiaty, jak i liście zawierają olejki eteryczne.
Olejek rozmarynowy ma piękny zapach. Od lat jest używany jako środek aromatyzujący do żywności, jako zapach w perfumach, a nawet jako naturalny terapeutyk w medycynie alternatywnej. Krzew rozmarynu należy do rodziny mięty, która obejmuje bazylię, lawendę, mirt i szałwię.
.
.
Rozmaryn był szeroko stosowany od czasów starożytnych. Rzymianie przywiązywali szczególną wagę do rozmarynu i często używali go podczas religijnych ceremonii. Wykorzystywano go również podczas ceremonii ślubnych, do przygotowywania żywności, kosmetyków i ziołowych produktów leczniczych. Rosemary jako roślina i jej ekstrakty były używane przez starożytnych Egipcjan jako kadzidło.
Korzyści zdrowotne płynące z olejku rozmarynowego sprawiły, że stał się on ulubieńcem Paracelsusa znanego niemiecko-szwajcarskiego lekarza i botanika, który w XVI wieku wniósł istotny wkład w zrozumienie i rozwój leczenia ziołami. Paracelsus cenił olejek rozmarynowy ze względu na jego zdolność do wzmacniania całego ciała. Uważał, że olej rozmarynowy ma zdolność leczenia delikatnych narządów takich jak wątroba, mózg i serce.
.
.
Olejek eteryczny z rozmarynu jest ekstrahowany przez destylację parową ze świeżych liści z wierzchołków krzewu, które dają 1-2% oleju. Olejek ten zawiera szeroką gamę składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jego głównymi składnikami chemicznymi są α-pinen, borneol, β-pinen, kamfora, octan bornylu, kamfen, 1,8-cyneol i limonen.
Olejek eteryczny z rozmarynu zawiera również mnóstwo wzmacniających składników, takich jak kwas rozmarynowy, kwas kawowy, kwas betulinowy, kwas karnozowy, kwas ursolowy, karnozol . Te nadają mu właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i wykrztuśne i pomagają promować lepsze trawienie, krążenie i oddychanie.
Olejek Rosemary jest jednym z tych unikalnych olejków, które nie tylko oferują korzyści dla ciała, ale także czynią cuda dla twojego zdrowia psychicznego.
.
.
.
.
.
.