Lavender

.
Ze względu na skuteczność lawendy niektórzy ludzie doszukują się w niej boskiego działania. Sądzą nawet, że po narodzeniu mały Jezus musiał zostać położony na lawendzie przekazując jej swoją boskość. Inni twierdzą, że lawenda jest kwiatem maryjnym skoro ma aż tak szerokie działanie. Bez względu na to w co ludzie wierzą fakty potwierdzone zostały badani naukowymi.

Jedna rzecz jest pewna i nie podlega dyskusji. Nie znajdziesz w swoim domu niczego, co ma tak szerokie działania na twoje zdrowie, urodę, samopoczucie, bezpieczeństwo, co aż ułatwia życie i przydaje się w bardzo wielu jego okolicznościach. Do tej pory w żadnym laboratorium chemicznym nie stworzono niczego, co tak skutecznie działa na rany, a zwłaszcza na oparzenia. Olejek z lawendy bije na głowę wszystkie specyfiki.
Dzisiaj coraz większej grupie osób trudno sobie wyobrazić, by w ich domu nie było olejku z lawendy, tej klasy jakim jest terapeutyczny, naturalny olejek Lavender firmy doTerra.
>

.
Olejek Lavender (Lavandula Angustifolia )  powinien znajdować się w każdym domu, w każdej torbie z którą udajemy się w wakacyjną podróż. Lavender to nie tylko wspaniały zapach, ale osobisty ochroniarz.

Postaraj się zapamiętać, że ilość najważniejszych składników olejku może się bardzo różnić w zależności od geograficznego miejsca uprawy, klimatu, wysokości geograficznej, nasłonecznienia, opadów, czystości uprawy (eco), czystości powietrza, pory dnia zbioru, sposobu zbioru, a co najważniejsze odpowiednim pozyskaniu olejku z rośliny. W wielu wypadkach najcenniejszy składnik rośliny może stanowić zaledwie 30%, a w innych wypadkach aż 90% składu olejku. To wszystko stanowi o tym, że olejki z tego samego gatunku rośliny różnią się tak bardzo, że trudno uwierzyć, iż pochodzą z tej samej botanicznej rodziny. Ale takie są fakty. Fakty są również takie, że Lavender firmy doTerra, jest olejkiem klasy terapeutycznej, co podpowiada, że będzie niezwykle skuteczny w działaniu.
.


.

.
Olejek lawendowy jest obecnie najczęściej używanym olejkiem eterycznym na świecie, a korzyści lawendy zostały odkryte ponad 2500 lat temu. 
Jest jednym z dwóch olejków obok olejku z drzewa herbacianego, które można stosować bezpośrednio na skóręZe względu na swoje niezwykłe właściwości olejek z lawendy od wieków stosowany był  zarówno w kosmetyce jak i terapeutycznie.

Egipcjanie używali lawendy do mumifikacji i jako perfum. Z kolei Rzymianie używali oleju lawendowego do kąpieli, gotowania i oczyszczania powietrza. W Biblii znajdziesz informacje o tym, że olejek lawendowy był używany do namaszczenia i uzdrawiania.

W siedemnastym wieku na europejskich dworach królewskich korzystano z modnej wody kolońskiej (Eau de Cologne) rozsławiającej Kolonię jako miasto perfum. Olejek lawendowy pełnił w nich nutę serca i od tamtej pory kocha go nie tylko rodzina królewska, ale cały świat. Wcześniej, w czasach starożytnych, ametystowymi kwiatami lawendy perfumowano wodę do kąpieli.
Warto wiedzieć, że olejek lawendowy nie jest fioletowy, a słomkowożółty.

Główne składniki olejku lawendowego to linalol i octan linalolu są szybko wchłaniane przez skórę po miejscowej aplikacji i osiągają maksymalne stężenie w osoczu krwi po około 19 minutach. Powodują sedację (uspokojenie) ośrodkowego układu nerwowego, dlatego lawenda jest składnikiem wielu preparatów ułatwiających zasypianie.

Ważne!
Wyniki ostatnio publikowanych badań pokazują, że zapach olejku lawendowego odgrywa ważną rolę w procesie nauki i zapamiętywania.

.

.

.

.

.

.

.

.