Ascorbic acid

Liposomalna witamina C

Liposomalna witamina C, ściślej mówiąc cząsteczki witaminy C w osłonce lipidowej, to najlepiej przyswajalna postać witaminy C. W odróżnieniu od swojej tradycyjnej postaci wchłania się do organizmu w ponad 90 procentach (tradycyjna witamina C wchłania się w 60 procentach). Porównywalną wchłanialność mają jedynie wlewy dożylne witaminy C. Jej kolejną niewątpliwą zaletą jest to, że bardzo powoli uwalnia się w organizmie, wydłużając swoje terapeutyczne działanie.

Liposomalna witamina C uaktywnia substancję czynną bardzo powoli, co skutkuje wysycaniem nią organizmu i to przez długi okres. Ponadto nie podrażnia żołądka. Mówiąc o kwasie askorbinowy w postaci liposomalnej, mamy na myśli witaminę C zamkniętą w liposomach, to jest mikroskopijnych wielkości pęcherzykach lipidowych (kapsułkach fosfolipidowych), których budowa przypomina błony komórkowe. Liposomy pozwalają na długotrwałe, stabilne zamknięcie witaminy C w ich wnętrzu oraz na jej efektywne wchłanianie. Co istotne, witamina C nietknięta przechodzi przez żołądek i zostaje uwolniona w jelicie cienkim, skąd przenika z do komórek układu krwionośnego. Dzięki ochronie fosfolipidów liposomalna witamina C jest chroniona przed sokami trawiennymi, enzymami i żółcią. To sprawia, że dociera do wszystkich komórek układu krwionośnego, gdzie jest uwalniana. Oznacza, że w przeciwieństwie do witaminy C w tabletkach nie rozpuszcza się w żołądku, a dociera selektywnie do komórek. Ponieważ witamina C nie jest wytwarzana organizm, musi być dostarczana wraz z pożywieniem.

Jej naturalnym źródłem są warzywa i owoce. Niestety zarówno ta, która znajduje się w jedzeniu, jak i ta znajdująca się w standardowych suplementach diety wykazuje ograniczone wchłanianie – w przeciwieństwie do liposomalnej witaminy C. Witamina C w formie liposomalnej jest kilka razy lepiej przyswajalna niż czysty kwas L-askorbinowy. Dzięki temu suplementacja jest bardziej efektywna i skuteczna.

POWRÓT>>