Cynamonowiec cejloński, to aromatyczna przyprawa, a jednocześnie roślina lecznicza. Pośród licznych gatunków cynamonowca właśnie cynamonowiec cejloński jest najbardziej wartościowy zarówno pod względem walorów leczniczych. Nie przez przypadek uznawany jest za jeden z najlepszych naturalnych środków pomocnych dla osób z problemami na tle cukrzycowym.
Cynamonowiec ma w historii ludzkości bardzo długą tradycję. W Azji ceniono jego właściwości lecznicze i przyprawowe już w czasach starożytnych. Stosowano go jako środek moczopędny, zmniejszający bóle, łagodzący problemy trawienne i odtruwający. W medycynie ludowej sprawdzał się również jako remedium na przeziębienia – rozgrzewał, wzmacniał organizm i przynosił ulgę w dokuczliwych objawach.
Równoważenie poziomu cukru we krwi, to kluczowe działanie prozdrowotne cynamonowca cejlońskiego.
Wiele testów wykazało, że spożywanie cynamonu może być pomocne w regulowaniu gospodarki insulinowej i obniżaniu poziomu glukozy, co może być szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub predyspozycjami do jej rozwoju.
Prozdrowotne właściwości cynamonu cejlońskiego:
- cynamonowiec cejloński ma właściwości odkażające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, hamuje m.in. wzrost i rozwój bakterii E. coli, Salmonelli i grzybów Candida,
- cynamonowiec rozgrzewa, działa napotnie, detoksykująco, zwalcza stany zapalne, łagodzi bóle, dlatego jest pomocny w profilaktyce i leczeniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych,
- cynamon cejloński to cenne wspomaganie dla osób dążących do obniżenia wagi ciała (przyspiesza przemianę materii, stymuluje spalanie tłuszczu, usprawnia gospodarkę glukozowo-insulinową),
- cynamonowiec może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez regulację ciśnienia krwi, poprawę krążenia, obniżanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- cynamon cejloński stymuluje procesy trawienne, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, niestrawności, zgadze, dolegliwościom jelitowym,
- cynamon cejloński jest cennym wsparciem dla dróg żółciowych, wątroby i trzustki.
POWRÓT>>