Obecność różnych składników odżywczych w jabłku sprawia, że jest to niesamowity super owoc. Witaminy obecne w jabłku to witamina A, niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), kwas foliowy (witamina B9), witamina C, witamina E i witamina K. Oprócz tych witamin jabłko zawiera również szereg witamin, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
W przeliczeniu na suchą masę jabłko zawiera 10-15% pektyny, która jest rozpuszczalnym błonnikiem pokarmowym obecnym w pokarmach roślinnych. Pektyna ma właściwości żelujące, to znaczy w jelitach wchłania wodę i staje się lepka. Taka właściwość jabłka zapobiega nagłemu skokowi poziomu glukozy w osoczu po posiłku, obniża poziom cholesterolu, zapewnia uczucie sytości, opóźnia napady głodu, chroni przed problemami jelitowymi. Większość pektyn jest obecna w skórkach (skórkach) jabłek.
Jabłka zawierają szeroką gamę związków polifenolowych. Zawartość związków fenolowych jest wyższa w skórkach niż w miąższu jabłek. Każdy polifenol zapewnia inne korzyści zdrowotne, na przykład PHLORIZIN chroni przed rakiem piersi, CATECHIN i EPICATECHIN są głównymi związkami, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, a KWERCETYNA może zmieniać aktywność hormonów tarczycy.
Leczenie cukrzycy typu 2 za pomocą jabłka obniżyło poziom glukozy w osoczu o 49%. Takie hipoglikemiczne działanie jabłka przypisuje się mu wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Ponadto stwierdzono również, że jabłko obniżyło poziom glikacji i zmniejszyło produkcję „zaawansowanych produktów końcowych glikacji”. Istnieją naukowe dowody na to, że powstawanie zaawansowanych produktów końcowych glikacji wiąże się ze zwiększoną częstością występowania powikłań cukrzycowych, takich jak:
- Neuropatia (uszkodzenie nerwów obwodowych)
- Nefropatia (uszkodzenie nerek)
- Retinopatia (uszkodzenie oczu)
Dowody naukowe wykazały, że spożywanie jednego lub więcej niż jednego jabłka dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka w porównaniu ze spożyciem mniej niż jednego jabłka. Ryzyko raka płuc, raka prostaty i raka jelita grubego znacznie spadło u osób, które codziennie spożywały jabłka.
Utrzymanie całkowitego poziomu cholesterolu i trójglicerydów w normalnym zakresie jest bardzo ważne dla zdrowego serca. Wykazano, że jedzenie dwóch całych jabłek dziennie ma pozytywny wpływ na ogólny profil lipidowy. Jabłka są obfitym źródłem błonnika pokarmowego, nie zawierają cholesterolu i tłuszczów nasyconych.
Zaobserwowano ponadto, że niektóre związki obecne w jabłku i jego skórkach mają właściwości przeciwnadciśnieniowe i są korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem. Kwercytyna i proantocyjanyna obniżają ciśnienie krwi poprzez hamowanie enzymu konwertującego angiotensynę (enzymu, który podnosi ciśnienie krwi, powodując zwężenie naczyń krwionośnych).