Ryż można podzielić na grupy ryżów białych lub brązowych, w zależności od procesu po zbiorach. W brązowym ryżu otręby zewnętrzne nie są usuwane, dlatego nazywa się je ryżem niepolerowanym.
1. Kontroluje cukrzycę
Brązowy ryż pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wysoka zawartość kwasu fitynowego, polifenoli, błonnika pokarmowego pomaga w obniżeniu indeksu glikemicznego poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy i poprawia wrażliwość na insulinę.
2. Aktywność przeciwutleniająca
Zawiera witaminę E, kwas fenolowy i enzymy przeciwutleniające, takie jak dysmutaza ponadtlenkowa i peroksydaza glutationowa. Wszystkie te związki zawarte w brązowym ryżu pomagają zmniejszyć ryzyko różnych chorób poprzez ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
3. Wywołujący sen
Brązowy ryż zawiera tryptofan, który wspomaga produkcję serotoniny. Serotonina ma właściwości uspokajające i przeciwbólowe. Ponadto kiełkujący brązowy ryż zawiera GABA (neuroprzekaźnik), który znacznie poprawia jakość snu u osób starszych, co może pomóc w walce z bezsennością.
4. Zapobiega chorobie Alzheimera
Kiełkujący brązowy ryż zawiera silny inhibitor, który ułatwia spowolnienie enzymu zwanego protylendopetidazą, który powoduje chorobę Alzheimera i inne demencje.
5. Zapobiega otyłości
Badanie naukowe wykazało, że brązowy ryż zmniejsza masę ciała, ponieważ zawiera dużo błonnika. Pomaga w kontrolowaniu apetytu poprzez opóźnianie wchłaniania węglowodanów. Błonnik pomaga również w obniżeniu indeksu glikemicznego oraz poposiłkowego poziomu glukozy i insuliny, co zmniejsza głód lub zwiększa uczucie sytości, a także zmniejsza BMI i obwód talii u pacjentów z zespołem metabolicznym.
6. Obniża poziom cholesterolu
g-Oryzanol znajdujący się w brązowym ryżu jest odpowiedzialny za obniżenie poziomu trójglicerydów (TG) i cholesterolu całkowitego (TC) w surowicy oraz zwiększenie poziomu cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (HDL). Dlatego suplementacja brązowego ryżu w diecie hamuje akumulację lipidów i poprawia profil lipidowy surowicy.
7. Dobry dla matek karmiących piersią
Spożywanie brązowego ryżu jest dobre dla zdrowia psychicznego matek karmiących, ponieważ może zmniejszyć depresję, gniew, wrogość i zmęczenie, a tym samym znaczne zmniejszenie całkowitych zaburzeń nastroju.
8. Poprawia trawienie
Brązowy ryż jest dobry dla żołądka, ponieważ warstwa otrębów na nim zawiera składniki odżywcze, które są łatwiej trawione i zmniejsza wchłanianie wilgoci i kwasów, które powodują degradację tekstury.
9. Zdrowe serce
Ryż brązowy jest bogatym źródłem błonnika nierozpuszczalnego, magnezu, witaminy E, witaminy B1 i fitochemikaliów, które utrzymują serce w zdrowiu poprzez poprawę funkcji śródbłonka i zapobieganie tworzeniu się blaszek miażdżycowych oraz zmniejszanie ryzyka udaru mózgu.
10. Przeciwnowotworowy
Brązowy ryż zawiera związki biologicznie czynne wraz z selenem, który hamuje reakcję zapalną w nowotworach (piersi, okrężnicy i prostaty) poprzez redukcję stresu oksydacyjnego. Co więcej, GABA obecny w kiełkującym brązowym ryżu hamuje również proliferację komórek białaczkowych i sprzyja apoptozie komórek rakowych.
11. Antydepresyjny
GABA, glutamina i gliceryna w kiełkującym brązowym ryżu działają przeciwdepresyjnie i łagodzą stres, niepokój, smutek lub depresję.
12. Zdrowa wątroba
Selen obecny w brązowym ryżu działa z enzymem jako kofaktor znany jako peroksydaza glutationowa. Pomaga to w detoksykacji szkodliwych cząsteczek w wątrobie. Inne związki, takie jak detoksykujące szkodliwe cząsteczki w wątrobie, również pomagają w zmniejszaniu stanu zapalnego i zwłóknienia wątroby oraz dodatkowo zmniejszają ryzyko marskości wątroby i raka.
Chińczycy używają congee z brązowego ryżu (cienkiej owsianki) do leczenia chorób układu pokarmowego i są pomocne w naturalnej regeneracji wątroby.